Kérjük válasszon milyen tartalmakat szeretne látni Lakossági Klímaszerelőknek

Klímaberendezés választásakor az egyik legfontosabb a megfelelő teljesítményű készülék kiválasztása, hisz utólag a teljesítményen már nem lehet változtatni.

Vásárláskor a legfontosabb, hogy ne alapterületben, hanem légtérfogatban gondolkodjunk, illetve nagyon fontos figyelembe venni, hogy a készüléket elsősorban hűtésre, vagy fűtésre is akarjuk-e használni. Általános „ökölszabályként” azt tudjuk tanácsolni, hogy 1 m3 légtérre hűtés esetén számoljunk 40W teljesítményt, míg fűtés esetén körülbelül dupláját, 80W-t.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 20 m2 alapterületű és 3 m belmagasságú helyiség hűtéséhez 2,4 kW teljesítménnyel érdemes számolni, míg fűtéséhez 4,8 kW teljesítménnyel. De továbbra is hangsúlyozzuk, ezt rengeteg dolog befolyásolhatja (pl. nyílászárók, falak hőátbocsátása, a helyiség forgalma, funkciója, van-e egyéb fűtőberendezés a helyiségben, stb…). Pontos kalkulációt érdemben természetesen a helyszínt ismerő szakember tud végezni, akinek javasolt minden eseteben kikérni a véleményét mielőtt megszületik a döntés…

Még ez is érdekelheti

Mit jelent az, hogy egy klíma fűtésre optimalizált?

Mi az az inverteres klímaberendezés?

Lehet fűteni és hűteni is ugyanazzal a készülékkel?