Kérjük válasszon milyen tartalmakat szeretne látni Lakossági Klímaszerelőknek

Fűteni modern klímaberendezésekkel már korábban is egy rendkívül költséghatékony alternatív megoldásnak számított a klasszikus fűtési (jellemzően gáz-alapú) rendszerekhez képest, az augusztus 1-től hatályba lépett gázáremelkedés pedig tovább növelheti a klímával való fűtés, vagy kiegészítő fűtés versenyképességét. Egy átlagos, 116 m2-es, jól hőszigetelt családi ház esetében a klímával való fűtés akár harmadannyiba is kerülhet, mint gázkazánnal.

A klímával való fűtés költségelőnyét tovább segíti az úgynevezett H-tarifa kedvezményes díjszabás is, melynek köszönhetően október 15-től április 15-ig az energiahatékony hőszivattyúk és/vagy klímaberendezések korlátlan mennyiségben 36 Ft/kWh áron vételezhetnek villamos energiát az átlagfogyasztás feletti 70,1 Ft/kWh árral szemben. A H-tarifa igénylésének legjelentősebb keretfeltétele a berendezés úgynevezett SCOP (fűtési jósági fok) értéke, aminek a jelen szabályozások szerint legalább 3,4-nek kell lennie. A szabályozás alapján kijelenthető tehát, hogy a világ TOP3 klímagyártói közé tartozó AUX magyarországi termékkínálatának minden tagja maximálisan megfelel az elvárásoknak energiahatékony működésüknek köszönhetően, így igényelhető hozzájuk az áramszolgáltatóknál a kedvezményes H-tarifa.

Meglévő fűtési rendszer esetén kifejezetten takarékos megoldás lehet az úgynevezett hibrid üzemmód, azaz az eddigi (pl. gázos) rendszerhez kiegészítő fűtésként üzemeltetett légkondicionálók használata. Így egyszerűbben és kisebb beruházással érhető el a kedvezőbb költségszint, mint például a levegő-víz hőszivattyúk esetében, mivel a joggal népszerű levegő-víz hőszivattyús rendszerek elsősorban alacsony hőmérsékletű rendszerekhez alkalmasak (pl. padló-, vagy felületfűtés), a hazánkban legelterjedtebb radiátoros rendszerekhez – melyek magas hőmérsékletű vizet igényelnek – sajnos nem, vagy csak komoly átalakítások árán illeszthetők, ezért ezek a berendezések inkább új építésű ingatlanok esetén jöhetnek szóba.

Az 1986-ban alapított AUX, mint a világ 3 legnagyobb lakossági klímagyártójának egyike megoldások széles tárházát kínálja a kedvezőbb fűtésre, kezdve az egyszerű magasoldalfali klímaberendezésektől egészen a rendkívül hatékonytalan gázkonvektorokat kiváltó konzolgépeken át a komolyabb ipari megoldásokig.

Az egyszerűen telepíthető magasoldalfali berendezések közül kiváló és gazdaságos megoldás az AUX Gamma 2 és AUX Kappa, melyek -15 fokos külső hőmérsékletig igen jól, megfelelő méretezés és telepítés esetében a gázkazánnál akár többszörös hatékonysággal fűtenek. Fűtési képességük mellett ráadásul 10 év kiterjesztett szavatossággal és további számos hasznos funkcióval rendelkeznek, mint például az integrált Wi-Fi vezérlés. Fűtés szempontjából az AUX kínálatában a tálcafűtéssel rendelkező Delta 2 további előnyöket kínál, hiszen ez a modell akár -25 fokos külső hőmérséklet mellett is képes fűteni.

Nem szabad megfeledkezni ugyanakkor arról, hogy fűtési rendszer kiépítésekor kiemelt fontosságú a megfelelő rendszertervezés, melyhez szakember közreműködése elengedhetetlen. Szívesen javaslunk lakóhelyéhez közeli szakembert kapcsolatfelvételi űrlapunkon keresztül, az AUX légkondicionálók teljes termékkínálata pedig ide kattintva érhető el.