Kérjük válasszon milyen tartalmakat szeretne látni Lakossági Klímaszerelőknek

Magyarországon 2010 óta érhető el az úgynevezett ,,H” tarifa, melynek igénybe vételével fűtési szezonban kedvezményes áron vételezhető villamos energia hőszivattyúk, klímák és hasonló megújuló energiát hasznosító berendezések részére. A különleges tarifával eddig is igen kedvező volt a fűtés, vagy kiegészítő fűtés, de az augusztus 1-től érvényben lévő szabályozások következtében az átlagfogyasztás feletti több mint hétszeres gázárak miatt a klímákkal való fűtés költségelőnye megtöbbszöröződhet.

Érdemes tehát kihasználni a ,,H” árszabás adta lehetőséget, mellyel augusztus 1. után fűtési szezonban (ami október 15-től április 15-ig tart) fogyasztástól függetlenül, korlátlan mennyiségben 36 Ft / kWh díjon (szemben pl. az átlagfogyasztás feletti 70,1 Ft/kWh-val) lehet hozzájutni az áramhoz. Fűtési szezonon kívül pedig teendők nélkül normál áron vételezhető az áram a ,,H tarifás” mérőórán keresztül is. A kedvező díjszabás és a klímáknál meglévő többszörös működési hatékonyság a klasszikus fűtési rendszerekhez képest azt eredményezi így, hogy egy jól hőszigetelt családi ház fűtése akár harmadannyiba is kerülhet klímaberendezésekkel, mint gázkazánnal. Nem szabad megfeledkezni ugyanakkor arról sem, hogy nagy hidegben a klímaberendezések hatékonysága csökken, így egy klímás fűtési rendszer kiépítésekor kiemelt fontosságú a megfelelő rendszertervezés, melyhez szakember közreműködése elengedhetetlen. Már meglévő fűtési rendszer esetén hatékony megoldás lehet az úgynevezett hibrid üzemmód, azaz az eddigi (pl. gázos) rendszerhez kiegészítő fűtésként üzemeltetett légkondicionálók használata. Így egyszerűbben és kisebb beruházással érhető el a kedvezőbb költségszint.

,,H” tarifa igényléséhez a fogyasztóknak az illetékes áramszolgáltatóhoz már meglévő berendezésre kitöltött igénylőlapot, valamint a berendezéshez tartozó megfelelőségi nyilatkozatot és műszaki adatokat szükséges benyújtania. Az AUX légkondicionálók esetében minden ilyen dokumentum egy csomagban letölthető a termékoldalak ,,Dokumentumok” fülén.

A benyújtott igénylést követően regisztrált szerelőnek külön mérőórat kell felszerelnie, mivel a kedvezőbb áramtarifához külön mérhető áramkörre szükséges bekötni a klímaberendezéseket és/vagy hőszivattyúkat. A külön mérőóra költsége, illetve az esetleges rendszerbővítési díj esetenként eltérő, villanyszerelőnél érdemes érdeklődni a várható költségekről a beruházás megkezdése előtt.

Fontos kiemelni, hogy a kedvezményes ,,H” tarifa csak és kizárólag az előírásoknak megfelelő hatékonyságú berendezésekre igényelhető. Sok helyen tévesen szerepelnek a berendezésekre vonatkozó megkötések, hiszen 2020. január elsejétől a 17/2019. (VI. 28.) ITM rendelet alapján a tarifa igénylésének keretfeltétele hogy a szezonális fűtési jóságfok (SCOP) értéke fűtőteljesítménytől függetlenül legalább 3,4 legyen. Az SCOP érték a gyakorlatban azt takarja, hogy 1 kWh felvett villamosenergiából hány kWh hőenergiát állít elő a berendezés, példának okán az akár -25 fokban is fűteni képes tálcafűtéses AUX Delta 2 modell 3,5 kW kivitelénél ez az érték 4,03. Az előírásnak bármely AUX légkondicionáló megfelel, így emiatt nem érdemes aggódni.

Az igénylés folyamata összességében néhány hetet tesz ki, így érdemes már az őszi átmeneti időszak előtt megtenni a szükséges lépéseket.

Ismerje meg termékeinket!